Burgery z buraków i kaszy jaglanej

Składniki: Składniki na burgery:
  • 3 średnie buraki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej COMPTOIR DU GRAIN
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (2 do pieczenia buraków, 1 do masy) RUSTICA
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego RUSTICA
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki płatów chilli
  • 1/2 łyżeczki soli RUSTICA
Składniki na sos z awokado:
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z ok. 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól RUSTICA
Składniki na pieczone bataty:
  • 1 duży batat
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • sól RUSTICA
Dodatkowo:
  • 5 bułek pełnoziarnistych
  • 5 łyżeczek majonezu RUSTICA
  • ostry sos piri piri MARCA GUIA
  • sałata
  • kilka garści świeżej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Buraki obrać, pokroić w grubą kostkę, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć solą i piec przez 30 minut.
  3. Buraki wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
  4. Buraki przełożyć do blendera i rozdrobnić, ale nie bardzo drobno, ale tak, żeby zostały większe chrupiące kawałki.
  5. Buraki przełożyć do dużej miski i dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była zbyt lejąca dodać więcej bułki tartej.
  6. W dłoniach uformować pięć „kotletów” i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Bataty pokroić na około 1 cm plastry, wyłożyć na blachę obok burgerów skropić delikatnie oliwą i oprószyć solą.
  8. Burgery i bataty piec około 30 minut. W połowie czasu pieczenia przełożyć burgery na drugą stronę.
  9. Miąższ awokado przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i sól. Ugnieść wszystko razem widelcem. Na czas pieczenia burgerów pozostawić w sosie pestki awokado, żeby sos nie sczerniał.
  10. Kiedy burgery i bataty będą już upieczone. Bułki przekroić na pół i opiec przez chwilę w piekarniku.
  11. Dół bułki posmarować majonezem, dodać kilka kropel ostrego sosu pir piri, położyć liść sałaty, na to „kotlety” z buraków, posmarować sosem z awokado, przykryć kilkoma plasterkami batatów, posypać natką pietruszki i przykryć górną częścią bułki.
  12. Przygotować w ten sposób wszystkie burgery.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek