Przemyśl
Jesteś w E. Leclerc Przemyśl
Zmień sklep
Wyszukaj sklep
Bełchatów
Bydgoszcz
Chorzów
Elbląg
Gdańsk
Gliwice Rybnicka
Gliwice Tarnogórska
Jarosław
Katowice
Kędzierzyn-Koźle
Kielce
Kłodzko
Kołobrzeg
Konin
Łódź
Lublin Tomasza Zana
Lublin Turystyczna
Malbork
Mielec
Nowy Sącz
Nowy Targ
Nowy Targ/Gorce
Oleśnica
Ostrołęka
Ostrów Wielkopolski
Ostrowiec Świętokrzyski
Poznań
Racibórz
Radom
Rzeszów
Słupsk
Sosnowiec
Śrem
Stalowa Wola
Szczecin
Toruń
Tychy
Warszawa Bielany
Warszawa Jerozolimskie
Warszawa Ursynów
Wrocław
Zakopane
Zamość
Zielona Góra
Godziny otwarcia sklepu:
Pon. - Sob: 7:00 - 21:00
Niedziela handlowa: 11:00 - 19:00
Kontakt
Gazetki
Aktualności
Porady
Nasze marki
Bonus E.Leclerc
Sezon w pełni
Gazetki
Aktualności
Porady
Nasze marki
Kontakt
Bonus E.Leclerc
Sezon w pełni
Mazurek różany
Składniki
Składniki na kruche ciasto:
175 g mąki pszennej
25 g cukru
100 g masła schłodzonego LES CROISES
1 łyżka kwaśnej śmietany 18% DELISSE
1 żółtko
Składniki na masę różaną:
60 g śmietanki kremówki
30 g mleka
5 torebek herbaty z dzikiej róży z dodatkiem hibiskusa TISEA
90 g białej czekolady TABLETTE D'OR
Składniki na masę jogurtową:
30 g oleju kokosowego NAT&VIE
30 g białej czekolady TABLETTE D'OR
30 g śmietanki kremówki
80 g jogurtu greckiego DELISSE
Dodatkowo:
płatki i pączki róż
pistacje TOKAPI
Sposób przygotowania
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w malakserze i wyrobić. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć kształt pisanki. Z resztek ciasta zrobić wałek i przykleić go do brzegów ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez około 60 minut.
Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, do zarumienienia.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Masa różana:
Czekoladę drobno posiekać. Śmietankę wymieszać z mlekiem, zalać herbatki i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika i zostawić do namoczenia na kilka minut. Śmietanka powinna nabrać intensywnie różowego koloru. Odcedzić herbatki przez gazę, ponownie podgrzać śmietankę i zalać nią czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej masy (zmieni kolor na fioletowy). Krem wylać na upieczony spód.
Masa jogurtowa:
Jogurt grecki wyjąć z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem kremu i odsączyć na sitku.
Czekoladę drobno posiekać. Olej kokosowy roztopić, wymieszać ze śmietanką i podgrzać. Mieszanką oleju ze śmietaną zalać białą czekoladę i dokładnie wymieszać. Do przestudzonej masy dodać odsączony jogurt grecki i wymieszać. Gotową masę wylać na warstwę różaną. Schłodzić w lodówce.
Udekorować płatkami i pączkami róż, oraz siekanymi pistacjami.
Zobacz również
Marzec – czyli czas na wiosenne porządki w ogrodzie
Ostropest, len i rzepak – oleje, których warto używać
Jak parzyć czarną, zieloną i czerwoną herbatę?
Przepis tygodnia
Zupa z brokułami i cheddarem
Zobacz inne przepisy
Mini serniczki jogurtowe
Ciasto „leśny mech”
Pieczona łopatka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów
Trufle z orzechów
Jajka faszerowane kozim serem
Pieczony naleśnik dutch baby
Poznaj nasze marki
Marki eksperckie
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możecie Państwo wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdą Państwo w
Polityce prywatności
.
Akceptuję