Składniki

Warstwa ziemniaczana:
  • 7 średniej wielkości ziemniaków
  • 50 g masła LES CROISES
  • 1/4-1/2 szklanki mleka
  • sól
  Warstwa warzywna:
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 laski selera naciowego
  • 500 g pieczarek
  • 1 puszka soczewicy NOTRE JARDIN
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
  • 1 pomidor
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki czerwonego wina WM
  • 1 szklanki bulionu

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Odsączyć z wody, dodać masło, ugnieść, stopniowo dodawać mleko do uzyskania gładkiego puree.
  2. Cebulę, marchewki, seler naciowy, pieczarki i pomidor pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebule i podsmażać na średnim ogniu przez kilka minut. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać marchewkę i seler naciowy i smażyć kolejne kilka minut co jakiś czas mieszając. Kiedy warzywa się podsmażą dodać pieczarki i smażyć kolejne kilka minut. Pieczarki mogą puścić wodę, należy wtedy tę wodę odparować i smażyć do momentu gdy pieczarki zaczną się rumienić.
  3. Dodać wino i gotować na dużym ogniu aż alkohol odparuje. Następnie dodać bulion, pomidora, koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotować kilka minut na średnim ogniu bez przykrycia. Odlać około 1/4 szklanki płynu z patelni i rozmieszać w nim mąkę, dodać do patelni. Na koniec wmieszać groszek i soczewicę, po minucie zdjąć z ognia. W razie potrzeby doprawić. Odstawić do przestudzenia.
  4. Kiedy warstwa warzywna i puree będą już ostudzone, wyłożyć je do naczynia żaroodpornego. Najpierw warstwa warzywna, a na nią puree. Puree wygładzić widelcem, polać delikatnie oliwą z oliwek i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Wierzch powinien się ładnie zapiec.